Æblefestival

Andelssamfundet_høstmarked_honing Andelssamfundet, økologisk høstmarked
Kom med dine æbler og få dem presset til den dejligste most! Udover æblepresning, vil Vimby stille med café, og De Fire Istider åbner med isvognen for sidste gang i denne sæson, og der
vil være spændende aktiviteter man kan deltage i mens man
venter på at æblerne bliver presset.
 
Program:
10 – 12 Æblepresning af portioner mellem 50-100 kg v. Mobilmost.dk
11 – 12 Lær at beskære dine æble/ frugttræer v. Svend Kloppenborg Møller (også kendt som ’Svend Trætop’)
12 – 13 Tryk og farv m. æblebark, æbleblade og rigtig sure æbler v. Grethe Pedersen
13 - 14 Lær at brygge din egen cider v. Michel Jespersen
14 - 16 Æblepresning af portioner mellem 12 kg og 50 kg til fællespuljen v. Mobilmost.dk
 
INFO OM ALLE PROGRAMPUNKTER
Æblepresning
- Æblerne presses og mosten pasteuriseres. Mosten kommer derefter i en 3 liter-bag. 2 kg æbler/pærer giver 1 liter most.
- Mængder: Hvis du har mere end 50 kg æbler/pærer, så kan du få din egen most med hjem. Hvis du og dine naboer eller familie går sammen og I har mere end 50 kg til sammen, får I også jeres egen most med hjem. Har du mindste 12 kg æbler, kommer æblerne i en fællespulje og så får du en blandet most med hjem.
- Priser: Opstartsgebyr: 100 kr. ved 50 kg eller mere. Herefter 40 kr. per 3 ltr-bag. Afleverer du dine æbler/pærer til fællespuljen, koster en 3 ltr-bag 45 kr. inkl. gebyr.
- Tidspunkter: Er ca. tider, da det afhænger af mængderne!
Hvis du/I har mere end 100 kg, så bestil tid hos Mobil Most Claus Sørensen på tlf: 30297281
 
Lær at beskære dine æbletræer og andre frugttræer
- Anlægsgartner Svend Kloppenborg Møller, også kendt som ’Svend Trætop’, vil undervise i principperne for beskæring af æble/frugttræer. Undervisningen foregår i Andelssamfundets egen æbleplantage, så klæd dig efter vejrudsigten.
Mødested i caféen kl. 11:00. Alle kan deltage.
 
Tryk og farv m. æblebark, æbleblade og rigtig sure æbler
- Workshoppen er for alle - store og små, og først og fremmest for dem som elsker at lege og eksperimentere. Der kan laves tryk på papir og på stof, og når dit kunstværk er færdigt med at boble i gryden, så kommer du og åbner for de magiske herligheder. Du kan bruge dine værker til ophængning på din praletavle, syning af små punge eller andre kreative udfoldelser. Workshoppen faciliteres af Grethe Pedersen, som selv elsker at eksperimentere med plantefarvning af garn og stof, og lave ECOprint på papir i lange baner.
- Mødested i Håndarbejdshuset. Alle kan deltage
 
Lær at brygge din egen cider
- De har gjort det I flere hundrede år I nord Frankrig, syd England, I Spanien men også I Canada og USA. Nu er det at lave cider også kommet til Danmark. Vi har et kæmpe spisekammer af skønne æbler og pærer som er absolut velegnede til at lave en dansk tolkning af hvordan cider kan smage. Al begyndelse er svær. Jeg har med blandet succes lavet cider i 3 år og vil gerne dele min beskedne erfaring med andre som kunne tænke sig at prøve kræfterne med denne disciplin. Få indblik i at lære hvordan man laver cider af din egen æbler.
- Vi mødes 1ste gang i forbindelse med Æblefestivalen. Her laver vi en passende blanding af deltagerendes/dine egne medbragte æbler. For at give et retvisende billede af hvad det går ud på, bliver æblerne presset på mit private udstyr.
- Vi kommer til at lave 2 slags cider: Cider på champagnemetoden hvor mosten gærer helt ud og tilsættes gær og sukker inden flaskning og på den gamle traditionelle metode, uden tilsætning af gær og sukker, men hvor naturgær, sol og måne, is i maven, og med tiden erfaring, kan give en fantastisk velsmagende cider.
- Hvis du har lyst til at følge processen over vinteren, aftaler vi herefter at mødes 2-3 gange i Hjortshøj, hvor vi måler, omstikker og flasker.
- Du skal medbringe ca. 25 kg æbler på æblefestivalen d. 19/10. Æblerne skal være modne og uden råd. Gerne både søde og syrlige æbler. (Helst ikke tidlige sommeræbler, Discovery, Ananas, Skovfoged o.l.)
- Pris: v. min 5 deltagere: 100 kr. pr. person + indkøb af bl.a. 2 x 25 liters plastic fad og vandlås. Desuden 15 kr. pr. flaske (champagneflaske), korkprop og tråd. (flasker I får med hjem)
25 kg æbler bliver til ca. 10- 12 flasker cider.
- Alle er velkomne. Mødested v. Håndarbejdshuset kl. 13.00-14.00
Kontakt: Michel Jespersen, sms 20952800 eller send mail på: de4istider@gmail.com
 
Tårn Zider byder på smagsprøver
- Hjemmelavet æblecider af egne sprøjtefri æbler dyrket på bakken ved Todbjergtårnet. Sorterne anvendt er spiseæbler, madæbler og cideræbler plus lidt pærer, paradisæbler og kvæde.
- Tårn Zider fortæller: I min æblelund har jeg 44 kendte sorter spise- og madæbletræer og 26 kendte sorter cideræbletræer af forskellige aldre, derudover nogle træer, hvor jeg ikke kender sorten. Langt fra alle træer bærer endnu, så antallet af sorter i ciderne er meget lavere.
- Metode: Produceret på traditionel vis af ren friskpresset æblejuice uden tilsætninger af nogen slags. Flasket med lidt restsukker tilbage i juicen hvilket giver en flaskegæret Pet Nat med varierende mængde bobler. Undtagelsen fra dette er mit restprodukt lavet af alle bundslatterne fra omstikningerne (Castaway), som er gæret så langt ned at det kun for hardcore entusiaster er til at drikke. Her tilsætttes inden flaskningen lidt sukkerlage, så også disse rester er en fornøjelse at drikke. Efter opsamling af nedfaldsfrugt og plukning af resten får æblerne lov at eftermodne i 2-8 uger. Æblerne skylles og kværnes. Ved passende mængde af en sort håndteres den separat, ellers blandes sorterne, så spandene fyldes. Pulpen macererer i ca. 1 døgn i store plastkar/spande (alle fødevaregodkendte) og presses derefter. Mosten kommes på tildækkede, men ikke lufttætte gærspande. Efter 1-3 uger omstikkes til ny lufttæt gærspand med vandlås idet ”hatten” og bundfaldet lades tilbage. Der gæres i et ikke isoleret eller opvarmet skur, hvilket betyder at temperaturen svinger mellem minus 5 grader til plus 14 grader. Gæringen overvåges ved indirekte måling af sukkerniveauerne med et Oeschlemeter. Der ønskes langsom gæring, hvorfor gæren langsomt udsultes ved omstikninger, hvor bundslatten med bundfald lades tilbage. Start Oeschlevægt i mosten af mine æbler varierer fra 1046-1060, hvilket svarer til et sukkerindhold på ca 130-163 gram per liter. Når gæringen er stabil over flere uger og sukker indholdet er kommet tilpas langt ned stikkes om en sidste gang, hvorefter de forskellige blandinger laves og tappes på flasker, hvor cideren får lov at eftergære i minimum 6 uger. Dette udvikler varierende antal bobler, fra en let mineralsk prikken på tungen til mange større bobler og en variabel mængde bundfald. Alkoholprocenten varierer fra 2,8% til 6,2%.
- Tårn Zider er ren hobby, men dog med en pæn produktion idet jeg (og mine hjælpere) i sæsonen 2023/24 har flasket i alt godt 1100 liter cider udover den æblemost vi har haft frosset.
- Kontakt: Ziderman Kasper Olsen 22897405
 
Caféen
-I Petersborg har vi en lille café hvor man kan få varmen og holde en pause, mens man venter på at få sine æbler presset. Her sælges lette lækre frokostretter, kaffe, te og forskellige dejlige nybagte æblekager. Der kan også købes kolde drikkevarer.